Besinlerde bulunan antioksidanlar sağlığımızı koruyucu faktör olarak önemli rol oynarlar. Bilimsel kanıtların
önerdiği gibi antioksidanlar kanser ve kalp hastalıklarını içeren kronik hastalıklar için riski azaltırlar. Doğal
yollarla oluşan antioksidanların başlıca kaynakları tohumlar, meyveler ve sebzelerdir. Antioksidan aktivite,
toplam antioksidan aktivite, hidrojen peroksit ve DPPH radikal giderme aktiviteleri, metal-şelatlama aktivitesi,
toplam fenolik ve flavonoid içerikleri ve diğer metotlar kullanılarak incelenebilir. Bu çalışmada, üç ağaç
kabuğunun (kivi (Actinidia chinensis Planch.) (AC), limon (Citrus limon (L.) Burm. f.) (CL) and taflan (Laurocerasus
officinalis Roem.) (LO)) etanol-su sistemi ektraktlarının antioksidan aktiviteleri belirlendi. FTC metoduna göre,
AC, CL ve LO’ nun toplam antioksidan aktiviteleri (%) sırasıyla 73.35, 67.59 ve 61.62 olarak belirlendi. AC, CL, LO,
BHA, RUT ve TRO’ nun DPPH radikal giderme aktiviteleri SC50 değerleri (μg/mL) cinsinden sırasıyla 50.52, 56.56,
98.18, 8.58, 17.01, 26.84 olarak bulundu. AC, CL ve LO’ nun toplam fenolik ve toplam flavonoid içerikleri sırasıyla
850.71 - 457.79 μg gallik asit ekivalent/g ve 58.77 - 22.91 μg of kateşin ekivalent/g aralığında değişmektedir.
Sonuç olarak, AC ekstraktı diğer örneklerden daha yüksek antioksidan aktivite göstermiştir. Bu nedenle eczacılık
ve tıp sektöründe daha etkili kullanmak için ileri araştırmalar gerekmektedir.
kivi limon taflan antioksidan aktivite Actinidia chinensis Citrus limon
Antioxidant compounds in food play an important role as a health protecting factor. Scientific evidence suggests that antioxidants reduce the risk for chronic diseases including cancer and heart disease. Primary sources of naturally occurring antioxidants are whole grains, fruits and vegetables. Antioxidant activity can be investigated by using different methods such as total antioxidant activity, hydrogen peroxide and DPPH free radical scavenging activities, metal-chelating activity, total phenolic and flavonoid contents and others. In this study, antioxidant activity of the ethanol-water extracts of three stem barks, Kiwi (Actinidia chinensis Planch.) (AC), lemon (Citrus limon (L.) Burm. f.) (CL) and chery laurel (Laurocerasus officinalis Roem.) (LO) has been designated. According to FTC method, the total antioxidant activities (%) of AC, CL and LO have been determined as 73.35, 67.59 and 61.62, respectively. The DPPH radical scavenging activities of AC, CL, LO, BHA, RUT and TRO in terms of SC50 values (µg/mL) were found as 50.52, 56.56, 98.18, 8.58, 17.01, 26.84, respectively. Total phenolic and total flavonoid contents in AC, CL and LO ranged from 850.71 to 457.79 µg gallic acid equivalent/g and 58.77 to 22.91 µg of catechin equivalents/g, respectively. In conclusion, the extracts of AC showed higher antioxidant activity than the other samples so needs further exploration for its effective use in pharmaceutical and medicine sectors.
kivi limon taflan antioksidan aktivite Actinidia chinensis Citrus limon Laurocerasus officinalis
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |