Year 2019, Volume 20 , Issue 2, Pages 249 - 253 2019-09-15

Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi

Şule İnci [1] , Lütfiye Kadıoğlu Dalkılıç [2] , Semih Dalkılıç [3] , Sevda Kırbağ [4]


Mantarlar içerdikleri aktif bileşenler sayesinde besleyici bir gıda olarak tüketilmelerinin yanı sıra tıbbi ve tedavi edici özelliklerinden dolayı uzun yıllardır halk tarafından kullanılmaktadırlar. Mantarların immünolojik ve antikanser özelliklerinin yanı sıra antioksidan, antihipertensif, kolesterol düşürücü, karaciğer koruyucu, antifibriotik, antiinflamasyon, antidiyabetik, antiviral ve antimikrobiyal etkileri olduğu bilinmektedir. Yenilebilir olan mantarlardan Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf. Ascomycota’ nın  Helvellaceae’ye ait bir mantar türüdür.

Bu çalışmada H. leucomelaena’nın metanol, etanol ve hekzan gibi çözücülerden elde edilen ekstraklarının farklı konsantrasyonları kullanılarak antimikrobiyal ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon metoduna göre tespit edilmiştir. Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Escherichia coli ATCC25322 ve Bacillus megaterium DSM32 gibi bakteriler, fungus olarak Candida albicans FMC17 mikroorganizmaları kullanılmıştır. Antioksidan aktivitesi ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) yöntemine göre radikal süpürücü kapasite tespit edilmiştir.  Sonuçta H. leucomelaena en yüksek inhibisyon zonunu C. albicans’a karşı (16 mm) 750 µg konsantrasyonda etanol ekstresinde gösterdiği tespit edilmiştir. DPPH radikalini süpürücü etkisi ise artan konsantrasyonlara bağlı olarak arttığı gözlemlenmiştir.


Helvella leucomelaena, Antimikrobiyal aktivite, Antioksidan aktivite
  • 1. Akata I, Kaya A (2012) Two New Helvella Records For Turkish Mycobiota. Journal of Applied Biological Sciences 6 (3): 31-332. Cheung LM, Cheung PCK. Ooi VEC (2003) Antioxidant activity and total phenolics of edible mushroom extracts. Food Chemistry 81: 249-255.3. Collins CM, Lyne PM (1987) Microbiological methods. Butterworths & Co. Ltd., London.4. Cuendet M, Hostettmann K, Potterat O, Dyatmiko W (1997) Iridoid glucosides with free radical scavenging properties from Fagraea blumei. Helvetica Chimica Acta 80(4): 1144-1152 .5. Demirhan A, Yeşil ÖF, Yıldız A, Gül K (2007) Bazı Makrofungus Türlerinin Antimikrobiyal Aktiviteleri Üzerine Bir Araştırma. Fırat Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 19(4): 425-433.6. Devi P, Rodrigues C, Naik CG, D’Souza L (2012) Isolation and characterization of antibacterial compound from a mangrove–endophytic fungus, Penicillium chrysogenum MTCC 5108. Indian J Microbiol 52(4): 617–623.7. Dissing H (1966) The genus Helvella in Europe with special emphasis on the species found in Norden. Dansk Botanisk Arkiv 25: 1–172.8. Kirby AJ, Schmidt RJ (1997) The antioxidant activity of Chinese herbs for eczema and of placebo herbs. I. Journal of Ethnopharmacology 56(2): 103-8.9. Kirk PF, Cannon PF, Minter DW, Stalpers JA (2008) Dictionary of the fungi. 10th ed. CAB International. Wallingford, UK.10. Orr Robert T, Dorothy B (1979) Mushrooms of Western North America. University of California Press: Bereley, CA. 293p.11. Özcan Ö (2015) Trakya Bölgesindeki Bazı Yenebilen Mantar Türlerinin Beta-Glukan İçeriklerinin, Antioksidan Ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Kültür Mantarı İle Karşılaştırılması. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Edirne, 96s.12. Öztürk A, Çopur ÖU (2009) Mantar Bileşenlerinin Teröpatik Etkileri. Bahçe 38 (1): 19-24.13. Saldır Y (2015) Bazı mantarların antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin araştırılması. Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Denizli, 48 s.14. Sevindik M (2017) Mushrooms as Natural Antioxidant Agents. J Tradit Med Clin Natur. 6:239. 15. Sevindik M, Akgul H, Korkmaz Aİ, Sen İ (2018) Antioxidant potantials of Helvella leucomelaena and Sarcosphaera coronaria, Journal of Bacteriology & Mycology, 6(1).16. Tylutki EE (1979) Mushrooms of Idaho and the Pacific Northwest. Moscow: University Press of Idaho.17. Yıldız Turp G, Boylu M (2018) Tıbbi ve Yenilebilir Mantarlar ve Et Ürünlerinde Kullanımı. YYÜ Tar Bil Derg. 28(1): 144-153.
Primary Language tr
Subjects Biology
Published Date Eylül
Journal Section Research Article
Authors

Orcid: 0000-0002-4022-5269
Author: Şule İnci (Primary Author)
Institution: FACULTY OF SCIENCE
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-6791-3811
Author: Lütfiye Kadıoğlu Dalkılıç
Institution: FACULTY OF SCIENCE
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-6892-247X
Author: Semih Dalkılıç
Institution: FEN FAKÜLTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-4337-8236
Author: Sevda Kırbağ
Institution: FIRAT ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ, BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Country: Turkey


Dates

Publication Date : September 15, 2019

Bibtex @research article { artvinofd601528, journal = {Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi}, issn = {2146-1880}, eissn = {2146-698X}, address = {}, publisher = {Artvin Çoruh University}, year = {2019}, volume = {20}, pages = {249 - 253}, doi = {10.17474/artvinofd.601528}, title = {Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi}, key = {cite}, author = {İnci, Şule and Kadıoğlu Dalkılıç, Lütfiye and Dalkılıç, Semih and Kırbağ, Sevda} }
APA İnci, Ş , Kadıoğlu Dalkılıç, L , Dalkılıç, S , Kırbağ, S . (2019). Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 20 (2) , 249-253 . DOI: 10.17474/artvinofd.601528
MLA İnci, Ş , Kadıoğlu Dalkılıç, L , Dalkılıç, S , Kırbağ, S . "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20 (2019 ): 249-253 <http://ofd.artvin.edu.tr/en/issue/45267/601528>
Chicago İnci, Ş , Kadıoğlu Dalkılıç, L , Dalkılıç, S , Kırbağ, S . "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20 (2019 ): 249-253
RIS TY - JOUR T1 - Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi AU - Şule İnci , Lütfiye Kadıoğlu Dalkılıç , Semih Dalkılıç , Sevda Kırbağ Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.17474/artvinofd.601528 DO - 10.17474/artvinofd.601528 T2 - Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 249 EP - 253 VL - 20 IS - 2 SN - 2146-1880-2146-698X M3 - doi: 10.17474/artvinofd.601528 UR - https://doi.org/10.17474/artvinofd.601528 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi %A Şule İnci , Lütfiye Kadıoğlu Dalkılıç , Semih Dalkılıç , Sevda Kırbağ %T Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi %D 2019 %J Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi %P 2146-1880-2146-698X %V 20 %N 2 %R doi: 10.17474/artvinofd.601528 %U 10.17474/artvinofd.601528
ISNAD İnci, Şule , Kadıoğlu Dalkılıç, Lütfiye , Dalkılıç, Semih , Kırbağ, Sevda . "Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20 / 2 (September 2019): 249-253 . https://doi.org/10.17474/artvinofd.601528
AMA İnci Ş , Kadıoğlu Dalkılıç L , Dalkılıç S , Kırbağ S . Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi. AÇÜOFD. 2019; 20(2): 249-253.
Vancouver İnci Ş , Kadıoğlu Dalkılıç L , Dalkılıç S , Kırbağ S . Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın Antimikrobiyal ve Antioksidan Etkisi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2019; 20(2): 253-249.