Uçucu
yağlar günümüzde kozmetik, ilaç ve gıda sanayi başta olmak üzere geniş bir
kullanım alanına sahiptir. Bu çalışmanın amacı mikrodalga ve hidrodestilasyon
yöntemi ile kara ardıç (Juniperus sabina
L.) kozalaklarından uçucu yağ elde edilerek uçucu yağ verimlerini
karşılaştırmak ve GC-MS analizleri yapılarak yapısındaki bileşikler
incelenmiştir. Bu çalışmada hammadde olarak kara ardıç kozalakları, uçucu yağ
elde edilmesi işleminde ise mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemleri ile
kurulan ekstraksiyon düzeneği kullanılmıştır. Mikrodalga yöntemi ile
gerçekleştirilen uçucu yağ tayini deneylerinde maksimum verim %1.37 olarak,
hidrodestilasyon yöntemi ile gerçekleştirilen uçucu yağ tayini deneylerinde
maksimum verim % 1.61 olarak belirlenmiştir. Mikrodalga yöntemi ile
gerçekleştirilen uçucu yağ tayini deneylerinden elde edilen uçucu yağın GC-MS
analizi incelendiğinde 37 adet bileşiğe rastlandığı belirlenmiştir.
Hidrodestilasyon yöntemi ile gerçekleştirilen uçucu yağ tayini deneyleri
sonucunda elde edilen uçucu yağın GC-MS analizi incelendiğinde yapısında 34
adet bileşik olduğu saptanmıştır. Mikrodalga ve hidrodestilasyon yöntemi ile
yapılan uçucu yağ tayini deneylerinden elde edilen uçucu yağların GC-MS
analizleri incelendiğinde etken madde olarak α–pinen belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2019 |
Acceptance Date | September 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019Volume: 20 Issue: 2 |