Arbutus andrachne L. Akdeniz ve Ege bölgesinde doğal olarak bulunurken, Karadeniz
bölgesinde Akdeniz enklav’ı olarak yayılır. Bu çalışmada Artvin’den alınan A. andrachne örneklerinin meyve ve
çiçeklerinin antioksidan aktivite, toplam fenolik ve flavonoid madde içerikleri
belirlendi. Antioksidan aktivite, DPPH radikal temizleme aktivite ve FRAP
yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarı Folin-Ciocalteu yöntemi,
toplam flavonoid miktarı alüminyum klorür yöntemi kullanılarak tespit
edilmiştir. Sonuçlara göre, A. andrachne’nin çiçekleri
meyvelerinden daha yüksek antioksidan aktiviteye (104.81±4.75 μmol FeSO4.7H2O/g
kuru madde) fenolik (43.57±2.85 mg GA/g kuru madde) ve flavonoid (114.28±1.49 mg Que/g
dry sample)
içeriğe sahiptir. A.
andrachne’nin çiçek ve
meyvelerinin iyi bir fenol ve antioksidan kaynağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Arbutus
andrachne L. is widespread as Mediterranean enclave in the Black Sea Region, while
it is found naturally in the Mediterranean and Aegean Region of Turkey. In this study, antioxidant activity, total phenolic and
total flavonoid contents were determined in the fruits and flowers of A. andrachne samples obtained from
Artvin. The antioxidant activity was analyzed using the DPPH radical scavenging
activity and FRAP methods. In addition, while the
total phenolic content was determined using the Folin-Ciocalteu assay, the
aluminum chloride assay was used to measure the total flavonoid content.
According to the results, the flowers of A.
andrachne
have higher contents in respect to antioxidant activity (104.81±4.75
μmol FeSO4.7H2O/g dry sample), phenolic (43.57±2.85 mg
GA/g dry sample) and flavonoid (114.28±1.49
mg Que/g dry sample) than its fruits. It was concluded that the flowers and fruits of A. andrachne are good source of phenolic and
antioxidant.
Antioxidant, flavonoid, phenolic, Arbutus andrachne, Artvin.
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors |
|
Publication Date | April 1, 2017 |
Acceptance Date | January 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017Volume: 18 Issue: 1 |