In this study, the effects of different cellulosic wastes on the nutritional values of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. were investigated. Dry matter, moisture, protein, fat and ash contents of P. ostreatus were analyzed according to AOAC methods. Crude protein and fat contents were determined by the Kjeldahl method and Soxhlet extraction, using ether as a solvent, respectively. Chemical composition of P. ostreatus such as dry matter, moisture, crude protein, fat and organic matter were 93.5-93.7%, 6.3-6.5%, 25.2-33.5%, 1.7-2.5%, 5.3-9.7% and 84.0-88.2% of dry weight, respectvely. There were no significant differences in dry matter and moisture content of P. ostreatus grown on various local residues (p>0.05), but changeable in other nutrient composition (p<0.05). Crude protein, ash, fat and organic matter varied significantly, the lowest protein content was obtained from WS (25.2%), whereas the highest was obtained in the mixture of MS-WS (1:1) (33.5%) and MS-PP (1:1) (33.3%). P. ostreatus is highly valued as a good source of protein (25-33%), but low in fat (1.7-2.5%). It was observed that the type of substrate used for cultivation of P. ostreatus could influence the crude protein content of the fruit bodies.
Bu çalışmada, farklı selülozik atıkların Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.’un besin değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. P. ostreatus’un kuru madde, nem, ham protein, yağ ve kül içerikleri AOAC yöntemlerine göre analiz edildi. Ham protein içeriği Kjeldahl yöntemi ile ham yağ ise Soxhlet ekstraksiyonu ile belirlenmiştir. P. ostreatus’un kuru madde, nem, ham protein, yağ ve organik madde içerikleri kuru ağırlığın % 93.5-93.7, % 6.3-6.5, % 25.2-33.5, % 1.7-2.5, % 5.3-9.7 ve % 84.0-88.2 olarak bulunmuştur. Değişik lokal atıklar üzerinde yetiştirilen P. ostreatus’un kuru madde ve nem içeriklerinde istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmadığı (p>0.05), fakat diğer besin öğeleri ise değişkenlik göstermektedir (p<0.05). Ham protein, kül, yağ ve organik madde miktarları önemli ölçüde değişiklik gösterirken, en düşük ham protein içeriği BS'de (% 25.2), en yüksek ise YS-BS (1:1) (% 33.5) ve YS-PA (1:1) (% 33.3) ortamlarında elde edilmiştir. P. ostreatus iyi bir protein kaynağı olarak oldukça değerli, yağ içerikleri bakımından ise oldukça düşüktür (% 1.7-2.5). P.ostreatus kültüründe kullanılan substrat ürünlerin, mantarın ham protein gibi besin bileşimini etkileyebileceği gözlemlendi.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Biology |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | November 19, 2021 |
Published in Issue | Year 2021, Volume 22, Issue 2 |
Bibtex | @research article { artvinofd932039, journal = {Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi}, issn = {2146-1880}, eissn = {2146-698X}, address = {}, publisher = {Artvin Çoruh University}, year = {2021}, volume = {22}, pages = {218 - 221}, doi = {10.17474/artvinofd.932039}, title = {Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues}, key = {cite}, author = {Akyüz, Mehmet and İnci, Şule and Kırbağ, Sevda} } |
APA | Akyüz, M. , İnci, Ş. & Kırbağ, S. (2021). Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 22 (2) , 218-221 . DOI: 10.17474/artvinofd.932039 |
MLA | Akyüz, M. , İnci, Ş. , Kırbağ, S. "Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues" . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 22 (2021 ): 218-221 <http://ofd.artvin.edu.tr/en/pub/issue/65850/932039> |
Chicago | Akyüz, M. , İnci, Ş. , Kırbağ, S. "Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 22 (2021 ): 218-221 |
RIS | TY - JOUR T1 - Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues AU - Mehmet Akyüz , Şule İnci , Sevda Kırbağ Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.17474/artvinofd.932039 DO - 10.17474/artvinofd.932039 T2 - Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 218 EP - 221 VL - 22 IS - 2 SN - 2146-1880-2146-698X M3 - doi: 10.17474/artvinofd.932039 UR - https://doi.org/10.17474/artvinofd.932039 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Artvin Coruh University Journal of Forestry Faculty Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues %A Mehmet Akyüz , Şule İnci , Sevda Kırbağ %T Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues %D 2021 %J Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi %P 2146-1880-2146-698X %V 22 %N 2 %R doi: 10.17474/artvinofd.932039 %U 10.17474/artvinofd.932039 |
ISNAD | Akyüz, Mehmet , İnci, Şule , Kırbağ, Sevda . "Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 22 / 2 (November 2021): 218-221 . https://doi.org/10.17474/artvinofd.932039 |
AMA | Akyüz M. , İnci Ş. , Kırbağ S. Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues. ACUJFF. 2021; 22(2): 218-221. |
Vancouver | Akyüz M. , İnci Ş. , Kırbağ S. Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2021; 22(2): 218-221. |
IEEE | M. Akyüz , Ş. İnci and S. Kırbağ , "Nutritive value of Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm. grown on some cellulosic residues", Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol. 22, no. 2, pp. 218-221, Nov. 2021, doi:10.17474/artvinofd.932039 |