Bu çalışma, Türkiye’nin değişik ekosistemlerine ait bitkilerin kök, yaprak bölgelerinden ve toprak kısımlarından izole edilen bitki gelişimini destekleyici bakteri strainlerinin (PGPR) karnabahar yetiştiriciliğinde bitki gelişimini ve besin elementi alımına etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada altı PGPR straini (SA7, SB39, YÖ19, YÖ15, YÖ41, SK72 107cfu/ml) ve toprak analiz sonuçlarına göre kimyasal gübreler 20 kg.da-1N, 12 kg.da-1P ve 22 kg.da-1 K uygulanmıştır. Çalışma sonunda, bitkide taç boyu, taç çapı, gövde çapı, gövde boyu, taç ağırlığı, yaprak boyu, yaprak çapı, pazarlanabilir verim ve yaprak sayısı gibi parametrelerde ölçümler yapılmıştır. Karnabahar çalışmasında, PGPR' lar ile muamele edilen bitkilerin gelişiminde önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Uygulanan bakteri strainlerinin bitki büyüme ve verim kriterlerine etkileri incelendiğinde bitki taç ağırlığında YÖ41 (2080 g.da-1) bakteri straini ön plana çıkarken, en düşük taç ağırlığı kontrol (1380 g. da-1) uygulamasından elde edilmiştir. Bu bağlamda YÖ41 bakteri straini bitki taç ağırlığında kontrol uygulamasına göre %50.7 pazarlanabilir verimde kontrol uygulamasına göre %69 artış sağlamıştır. Uygulamaların yaprak besin elementi içerikleri üzerine etkileri incelendiğinde, başta azot fikse etme ve fosfor çözme özellikleri ile bu parametreler üzerine etkili oldukları ifade edilebilir.
besin elementi, verim, bitki gelişimini teşvik eden rizobakteri, karnabahar, PGPR, PGPR, PGPR, PGPR
Our study was carried out to determine the effect of plant growth promoting bacterial strains (PGPR) isolated from root, leaf regions and soil parts of plants belonging to different ecosystems of Turkey, on plant growth and nutrient uptake in cauliflower cultivation. In the study, six PGPR strains; SA7, SB39, YÖ19, YÖ15, YÖ41, SK72 107cfu/ml and according to the soil analysis results, chemical fertilizers were applied at 20 kg.da-1N, 12 kg.da-1P and 22 kg.da-1K. At the end of the study, measurements were made in parameters such as crown length, crown diameter, stem diameter, stem length, crown weight, leaf length, leaf diameter, marketable yield and number of leaves. In the cauliflower study, significant changes occurred in the development of plants treated with PGPRs. When the effects of applied bacterial strains on plant growth and yield criteria were examined, YÖ41 (2080 g.da-1) bacterial strain came to the fore in plant crown weight, while the lowest crown weight was obtained from control (1380 g.da-1) application. In this context, YÖ41 bacterial strain increased the plant crown weight by 50.7% compared to the control application, and 69% increase in marketable yield compared to the control application. When the effects of the applications on the leaf nutrient contents are examined, it can be stated that they are effective on these parameters with their nitrogen fixing and phosphorus dissolving properties.
Cauliflower, PGPR, PGPR, PGPR, PGPR, yield, nutrient element, Rhizobacteria promoting plant growth
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 24 Issue: 1 |
Bibtex | @research article { artvinofd1200265, journal = {Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi}, issn = {2146-1880}, eissn = {2146-698X}, address = {}, publisher = {Artvin Çoruh University}, year = {2023}, volume = {24}, number = {1}, pages = {113 - 118}, doi = {10.17474/artvinofd.1200265}, title = {Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {Çelik, Yusuf} } |
APA | Çelik, Y. (2023). Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi , 24 (1) , 113-118 . DOI: 10.17474/artvinofd.1200265 |
MLA | Çelik, Y. "Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi" . Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 24 (2023 ): 113-118 <http://ofd.artvin.edu.tr/en/pub/issue/77285/1200265> |
Chicago | Çelik, Y. "Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 24 (2023 ): 113-118 |
RIS | TY - JOUR T1 - Evaluation of efficacy of some rhizobacteria in ımproving growth, yield and quality of Cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis L.) AU - YusufÇelik Y1 - 2023 PY - 2023 N1 - doi: 10.17474/artvinofd.1200265 DO - 10.17474/artvinofd.1200265 T2 - Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 113 EP - 118 VL - 24 IS - 1 SN - 2146-1880-2146-698X M3 - doi: 10.17474/artvinofd.1200265 UR - https://doi.org/10.17474/artvinofd.1200265 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Artvin Coruh University Journal of Forestry Faculty Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi %A Yusuf Çelik %T Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi %D 2023 %J Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi %P 2146-1880-2146-698X %V 24 %N 1 %R doi: 10.17474/artvinofd.1200265 %U 10.17474/artvinofd.1200265 |
ISNAD | Çelik, Yusuf . "Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 24 / 1 (May 2023): 113-118 . https://doi.org/10.17474/artvinofd.1200265 |
AMA | Çelik Y. Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi. ACUJFF. 2023; 24(1): 113-118. |
Vancouver | Çelik Y. Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2023; 24(1): 113-118. |
IEEE | Y. Çelik , "Karnabaharın (Brassica oleracea var. botrytis L.) gelişimini, verimini ve kalitesini iyileştirmede bazı rizobakterilerin etkinliklerinin değerlendirilmesi", Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 1, pp. 113-118, May. 2023, doi:10.17474/artvinofd.1200265 |