BibTex RIS Cite

Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği

Year 2012, Volume: 2 Issue: 5 - Volume: 2 Issue: 5, 0 - 0, 18.11.2013

Abstract

Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kentleşme sorunları, insanların gün geçtikçe doğadan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bu durum, kent içindeki yeşil dokunun önemini hem fonksiyonel hem de estetik bakımdan daha fazla arttırmaktadır. Kentsel yeşil alanlar içinde yer alan ev bahçeleri, parklar, mesire alanları vb. niceliklerinin yanında nitelik bakımından da kent insanının çevre algısı üzerinde etkili olmaktadır.  Bu alanlarda kullanılan bitkisel materyal, yeşil alanların kimlik kazanmasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dış mekanlarda kullanılan bitkisel materyalin seçiminde genelde ekolojik koşullar belirleyici olmaktadır. Bunun yanı sıra, ilave bakım ve adaptasyon çalışmaları sonucunda ekolojik faktörler bakımından ortaya çıkan bazı sınırlandırmalar bazı türler için tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Bununla beraber kent insanının sahip olduğu demografik özelliklerin, bitki materyali seçimi üzerinde önemli bir faktör olduğu düşünülebilir. Bu noktadan hareketle çalışmanın hipotezi, kişiler arasındaki demografik farklılıkların (cinsiyet, eğitim durumu, yaş, meslek, medeni durum vb.) dış mekan bitki türü çeşitliliği üzerinde etkili olduğu varsayılarak kurulmuştur.

Çalışma kapsamında, Malatya kent halkının kentsel açık yeşil alanlarda kullanılan bitki materyali tercihleri incelenmiştir. Bu bağlamda, bazı demografik faktörlerle kent halkının bitki tercihleri arasında bir ilişkinin olup olmadığının saptanması ve var olan ilişkinin istatiksel olarak anlamlık düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Year 2012, Volume: 2 Issue: 5 - Volume: 2 Issue: 5, 0 - 0, 18.11.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Peyzaj Planlama ve Tasarım / Landscape Planning and Design
Authors

Atilla Atik This is me

Bülent Yılmaz

Latif Gürkan Kaya This is me

Fürüzan Aslan

Publication Date November 18, 2013
Submission Date November 18, 2013
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 5 - Volume: 2 Issue: 5

Cite

APA Atik, A., Yılmaz, B., Kaya, L. G., Aslan, F. (2013). Bazı Demografik Faktörlerin Kent İnsanının Bitki Tercihleri Üzerinde Etkileri: Malatya Kenti Örneği. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 2(5).