BibTex RIS Cite

Geçmişten Günümüze Sivas Kent Planlarının Alan Kullanımları Yönünden Karşılaştırılması

Year 2012, Volume: 2 Issue: 4, 0 - , 15.11.2013

Abstract

Kent planları, kentsel araziyi farklı kullanımlar için geleceğe yönelik olarak tahsis eden planlardır. Yaşadığımız coğrafi mekânın önemli bir parçasını oluşturan kentlerimizdeki yaşam çevrelerinin bozulması ve kimliksizleşmesinin, doğal ve kültürel değerlerimizin yok olmasının, yerleşim alanlarımızın risk taşımasının temel nedenlerinden en önemlisi; söz konusu olan kent ve çevresiyle ilgili her ölçekteki fiziki planın ekolojik temele dayalı olarak hazırlanmaması ve planların birbirleriyle ilişkilendirilmemesidir.

 

Doğayı koruyabilmek, geliştirerek gelecek kuşakların yararlanmasına sunabilmek, ancak her yörenin ya da bölgenin sahip olduğu doğal ve kültürel peyzaj özelliklerinin göz önüne alındığı, birbirleriyle çelişmeyen alan kullanım kararlarının ülke-bölge ve çevre düzeni planlarına entegre edilmesiyle ve bu planların ilişkilendirilmesiyle mümkündür. Böylece tarım, orman, yerleşim, turizm, çayır-mera ve sanayi sektörleri gibi sektörel gelişmeler alanın doğal ve kültürel potansiyeline göre yönlendirilerek kentsel kalkınma ile birlikte kırsal kalkınma da sağlanacaktır. Üst ölçekli planlarda alınan sağlıklı kararlar aynı yaklaşım ve yöntemlerle alt ölçekli planlar olan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına da yansıtılarak, bu planlarda da doğal ve kültürel kaynak değerlerinin korunmasıyla yöre halkına sağlıklı kentsel ve sağlıklı kırsal yaşam olanakları sunulacaktır.

 

Bu çalışmada; Sivas kentinin günümüze kadar yapılmış olan 1972 yılına ait 1/20.000 ölçekli çevre düzeni planı ile 1982 yılına ait 1/25.000 ölçekli nazım imar planı sayısal ortama aktarılarak bu planlardaki alan kullanım kararları karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonuçlarının kentin gelecekteki planlama çalışmalarına ışık tutması amaçlanmaktadır.

Year 2012, Volume: 2 Issue: 4, 0 - , 15.11.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Peyzaj Planlama ve Tasarım / Landscape Planning and Design
Authors

Demet Demiroğlu This is me

Can Bülent Karakuş This is me

Publication Date November 15, 2013
Submission Date November 15, 2013
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 4

Cite

APA Demiroğlu, D., & Karakuş, C. B. (2013). Geçmişten Günümüze Sivas Kent Planlarının Alan Kullanımları Yönünden Karşılaştırılması. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 2(4).