In this study, physical properties of chestnut were investigated. 8 trees used for experiments were obtained fromTrabzon-Maçka- Çatak region. Samples were prepared according to the related standarts. Oven-dried and air-dried density, volume weight, the amount of shrinkage, the ratio of cell walls, air cavities, the moisture content of wood at green condition, and the fiber saturation point as physical properties were determined.
Bu çalışmada Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.) odununun bazı
fiziksel özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla Trabzon-Maçka
Bölgesinden 8 adet deneme ağacı alınmıştır. Bu ağaçlardan standartlara
uygun örnekler hazırlanarak, tam kuru ve hava kurusu yoğunluk ve hacim
yoğunluk değerleri, hücre çeperi ve hava boşluğu oranları, daralma
miktarları, odunun içerisine alabileceği en yüksek su miktarım ve lif
doygunluk noktası rutubeti belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Eski Sayılar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002Cilt: 3 Sayı: 1 |