Bu çalışma, odun koruma amaçlı birçok emprenye maddesinin bileşiminde
yer alan borik asit, boraks ve sodyum perborat’ın preparatlar halinde
emprenyeler sonrasında odundan yıkanma özelliklerinin tespiti ; bor’un
odundan yıkanarak kısa sürede etkinliğini kaybetmesi gibi dış mekanda kullanımını sınırlayıcı sakıncaların giderilmesinde fiziksel bir engel oluşturmak için (SİM)in kullanılma imkanları araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, PEG-400’de çözündürülen bor tuzlarının sulu çözeltilerle yapılan emprenyelere oranla daha fazla yıkandığını
ve
SİM’in PEG’li tuzların yıkanmasını engelleyemezken, sulu çözeltiler
halinde yapılan borlu tuz emprenyesi sonrasında ikinci bir işlem olarak uygulanması halinde yıkanmayı önemli ölçüde engellediğini göstermiştir. Ancak yıkanma süresi arttıkça, SİM’in yıkanmayı engelleme etkisinin azaldığı tespit edilmiştir (P£0.05).
Wood
preservation effectiveness of boron compounds against biological damagers and
fire is well known. But these compounds are not widely used in preservation of
wood because of their leachability from wood by rain water and making wood more
hyroscopic than untreated wood in damp environments. Main aim of this study is;
therefore, to improve the undesired leachability properties of some boron
compounds by various water repellents (WRs). Aqueous solutions with
polyethyleneglycole (PEG)-400 of boric acid and sodium perborate were chosen as
boron compounds. WRs were used as secondary treatment chemicals which were
considered as dimensional stabilizer of wood and phsical bariers of boron
retained at innerparts of treated wood. Results indicated that WRs were reduced
leachability of boron from wood significantly (P<0.05). Boron salts applied
with. PEG were more leachable than were of equeous solutions. WRs were not
found effective on reducing the leachability of boron solved in PEG. Longer
leaching time caused more leachant and reduction the phsical alleviation of WRs
on boron leaching.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Eski Sayılar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003Cilt: 4 Sayı: 1 |