Bu çalışmada; Elazığ ilinde toplanan P. cerasifera cv. “Pissardi Nigra“ ekstraktlarının antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri araştırıldı. Bitki özlerinin DPPH serbest radikal temizleme aktivitesi, lipid peroksidasyon önleme etkinliği ve vitamin içerikleri ölçüldü. Eksraktların 25 µl konsantrasyondan itibaren serbest radikal temizleme etkisi gösterdiği ve bu etkinin doza bağımlı arttığı tespit edildi. In vitro ortamda FeCI2 grubunda lipid peroksidasyon düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek miktarlarda arttığı, meyve ekstraktı ve FeCI2 içeren gruplardaki lipid peroksidasyon seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı görüldü. Ekstraktların en fazla E vitamini (50.60-57.32 mg/g) ihtiva ettiği belirlendi. Ayrıca, meyve kısımlarından elde edilen özütlerin 13 bakteri (14-22 mm), 3 maya (14-18 mm) ve 2 dermofit fungus (16-18 mm) üzerine farklı düzeylerde antimikrobiyal etki gösterdikleri tespit edilmiştir.
In this study, antioksidant and antimicrobial activities of Prunus cerasifera cv. Pissardi Nigra collected from Elazığ were researched. The free radical scavenging activity (DPPH), lipid peroxidation inhibitory activity and vitamin amounts of plant extracts were measured. It showed that the free radical scavenging effect from 25 μl concentration of extracts. The effect was found to dose dependently increased. In vitro medium, it was determined that in FeCI2 group, lipid peroxidation amounts increases in a large ration with respect to the control group and lipid peroxidation levels in groups which includes plant extracts and FeCI2, decreases in certain amounts. According to results of the experiment, it was determined to contain a high amount of vitamin E in the extract (50.60-57.32 g/g). In addition, the antimicrobial activity studies of extract were shown to inhibit to different degrees the growth on thirteen bacteria (14-22 mm), three yeast (14-18 mm) and two dermatophyte (16-18 mm).
Prunus antioxidant effect antimicrobial activity DPPH lipid peroxidation
Bölüm | Araştırma Makalesi |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Temmuz 2016 |
Kabul Tarihi | 30 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016Cilt: 17 Sayı: 2 |