Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri

Yıl 2019, Cilt: 20 Sayı: 2, 144 - 149, 15.09.2019
https://doi.org/10.17474/artvinofd.518783

Öz

Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı yerlerinden toplanan ArtemisiaL. cinsinin Drancunculus(Bess.) Rydb. altcinsi taksonlarınınuçucu yağların bileşenleri ve bunların antimikrobiyal özellikleri belirlenmiştir.Uçucu yağlar bitkilerin toprak üstü kısımlarından hidrodistilasyon metodu kullanılarak elde edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite oyuk agar metodu kullanılarak tespit edilmiştir.Artemisia campestrisL.var. campestris temel uçucu yağ bileşenleri sırasıyla naftalen (%34.69),b–pinen (%13.29), spatulenol (%7.70), 2,4 hexadien-1-one (%6.99) penta-2,4-dione (%4.96), α -pinen (1.65%), limonen (%1.51) tespit edilmiştir. Artemisia campestris var.marschalliana(Spreng.) Poljak.’dabenzen (%17.34),b–pinen (%10.54), spatulenol (%10.45), 1-phenly-penta-2,4-diyn (%8.06), karyofillen oxid (%6.93), asenaphthylen (6.31%), limonen (4.45%), α-pinen (3.70%), b-mirsen (3.23%)belirlenmiştir. Artemisia campestris L. var. araratica(Novopokr.) Poljak’da b–pinen (%18.32), b–pinen (%8.03), limonen (%5.19), cis-osimen (%2.87), trans-geraniol (1.93), trans-isolimonen (1.86%), kamfor (%1.79) olarak belirlenmiştir. Artemisia scoparia Waldst. & Kit.’da1-phenyl-penta-2,4-diyn (%15.44), benzen (%13.34), b-pinen (%11.85), spatulenol (%11.11), limonen (%6.59), karyofillen oxid (%5.99), α–pinen (%3.73), b-mircen (%3.15), cis-okimen (%2.96) tespit edilmiştir. Artemisiatürlerinin uçucu yağları patojen mikroorganizmaların gelişimlerini farklı oranlarda engellemişlerdir. 

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

TBAG-106T559

Kaynakça

  • Akrout A A, Chemli R, Simmonds M and Kite G (2003) Mohamed Hammami and Imed Chreif. Seasonal Variation of the Essential Oil of . L Essent. Oil Res.15:333-336 Akrout A, Gonzalez LA, El Jani H and Madrid PC (2011) Antioxidant and antitumor activities of Artemisia campestris and Thymelaea hirsuta from southern Tunisia. Food Chem Toxicol, 49(2):342-347.Al-Snafi A E (2015) The Pharmacological Importance Of Artemisia campestris-A ReviewAsian J. Pharm. Res. 5 (2): 88-92.Al Snafi AE. (2013) Encyclopedia of the constituents and pharmacological effects of Iraqi medicinal plants. Thi qar University, 235-241Baytop T (1999) Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi: Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul. Belhattab R R, Boudjouref M, Barroso JG, Pedro L P, Figueirido A C (2011) Essential Oil Composition from Artemisia campestris Grown in Algeria. Advances in Environmental Biology, 5(2): 429-432.Bnouham M, Mekhfi H, Legssyer A and Ziyyat A (2002) Ethnopharmacology Forum: Medicinal plants used in the treatment of diabetes in Morocco. Int J Diabetes & Metabolism, 10: 33-50. Boulanouar Bakchiche, Abdelaziz Gherib, Mohamed Maatallah, and M. G. Miguel (2014) Chemical composition of essential oils of Artemisia campestris and Juniperus phoenicea from Algeria International Journal of Innovation and Applied Studies. 9 (4): 1434-1436.Cha JD, Jeong MR, Jeong SI, Moon S E, Kim J Y, Kil B S, Song Y H (2005) Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Artemisia scoparia and A. capillaries. Planta Med. 2: 186-190. Coşar G, Çubukçu B, Melikoğlu G (1994) Antimicrobial activity of Artemisia species growing in Turkey. J Fac Pharm İstanbul 30: 19-24.Djidel S and Khennouf S (2014) Radical scavenging, reducing power, lipid peroxidation inhibition and chelating properties of extracts from Artemisia campestris L. aerial parts. Annual Research & Review in Biology, 4(10): 1691-1702. Erel B Ş, Reznicek G, Şenol S G, Karabay N, Yavaşoğlu Ü, Konyalıoğlu S, Zeybek A U (2012) Antimicrobial and antioxidant properties of Artemisia L. species from western Anatolia.Turk J Biol 36 : 75-84.Gilani A H, Janbaz K H, Lateef A and Zaman M (1994) Ca Channel Blocking Activity Of Artemisia Scoparia Extract. Phytotherapy Research, 83 (3):161-165. Ghorab H, Laggoune S, Kabouche A, Semra Z and Kabouche Z (2013) Essential oil composition and antibacterial activity of Artemisia campestris L. from Khenchela (Algeria). Der Pharmacia Lettre, 5(2): 189-192. Gucker, Corey L. (2007) Artemisia campestris. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Rocky Mountain Research Station, 2007.Guner A, Aslan S, Ekim T, Vural M, Babac M.T. (2012) Türkiye bitkileri listesi (Damarlı Bitkiler). İstanbul: Nezehat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayınları. Kordali S, Cakir A, Mavi A, Kilic H, Yildirim A (2005) Screening of chemical composition and antifungal and antioxidant activities of the essential oils from three Turkish Artemisia species. J. Agric. Food Chem. 53: 1408-1416.National committee for clinical laboratory standards (NCCLS). Performance standards for antimicrobial susceptibility testing: ninth informational supplement, 1999;19:21.Ramezani M, Fazli-Bazza BS, Saghafi -Khadem F (2004) Antimicrobial activity of four Artemisia species of Iran. Fitoterapia 75: 201-203.Sefi M, Bouaziz H, Soudani N, Boudawara T and Zeghal N (2011) Fenthion induced-oxidative stress in the liver of adult rats and their progeny: Alleviation by Artemisia campestris. Pesticide Biochemistry and Physiology, 101(2):71-79. Yao L H and Bo H B (2016) Essential Oil Composition of Artemisia scoparia Waldst. & Kitag from Qinghai-Tibetan Plateau of China. Journal of Analytical Sciences, Methods and Instrumentation, 6: 1-5.

Antimicrobial properties and essential oils compositions of Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taxa

Yıl 2019, Cilt: 20 Sayı: 2, 144 - 149, 15.09.2019
https://doi.org/10.17474/artvinofd.518783

Öz

In this study, essential oil composition and their antimicrobial properties of the subgenus Drancunculus  taxa belonging to the genus Artemisia  collected from different regions of Turkey were determined.Essential oils were obtained from the above-ground parts of plants by using hydro-distillation method. Antimicrobial activity was determined using the agar well method. Major essential oil components of Artemisia campestrisL. var. campestriswere determined respectively: naphthalene (34.69%), b-pinene (13.29%), spathulenol (7.70%), 2,4 hexadien -1-one (6.99%), penta-2,4-dione (4.96%), α -pinene (1.65%), limonene (1.51%). Benzene (17.34%), b-pinene (10.54%), spathulenol, (10.45%), 1-phenyl-penta-2,4-diyne (8.06%), caryophyllene oxid (6.93%), asenaphthylene (6.31%), limonene (4.45%); α-pinene (3.70%), b-myrsen (3.23%) in Artemisia campestrisvar.marschalliana(Spreng.) Poljak.was determined. α–pinene (18.32%), bpinene (8.03%), limonene (5.19%), cis-okimen (2.87%), trans-geraniol (1.93), trans-isolimonene (1.86%), camphor (1.79%) in Artemisia campestris var.araraticaNovopokr.) Poljakwas found. 1-phenyl-penta-2,4-diamine (15.44%), benzene (13.34%), bpinene (11.85%), spathulenol (11.11%), limonene (6.59%),Caryophyllene oxid (5.99%), α–pinene (3.73%), b-myrcen (3.15%), cis-okimene (2.96%) in Artemisia scopariaWaldst. & Kit. was detect. The essential oils of Artemisia species prevented at different rates the development of pathogenic microorganisms.

Proje Numarası

TBAG-106T559

Kaynakça

  • Akrout A A, Chemli R, Simmonds M and Kite G (2003) Mohamed Hammami and Imed Chreif. Seasonal Variation of the Essential Oil of . L Essent. Oil Res.15:333-336 Akrout A, Gonzalez LA, El Jani H and Madrid PC (2011) Antioxidant and antitumor activities of Artemisia campestris and Thymelaea hirsuta from southern Tunisia. Food Chem Toxicol, 49(2):342-347.Al-Snafi A E (2015) The Pharmacological Importance Of Artemisia campestris-A ReviewAsian J. Pharm. Res. 5 (2): 88-92.Al Snafi AE. (2013) Encyclopedia of the constituents and pharmacological effects of Iraqi medicinal plants. Thi qar University, 235-241Baytop T (1999) Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi: Geçmişte ve Bugün. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul. Belhattab R R, Boudjouref M, Barroso JG, Pedro L P, Figueirido A C (2011) Essential Oil Composition from Artemisia campestris Grown in Algeria. Advances in Environmental Biology, 5(2): 429-432.Bnouham M, Mekhfi H, Legssyer A and Ziyyat A (2002) Ethnopharmacology Forum: Medicinal plants used in the treatment of diabetes in Morocco. Int J Diabetes & Metabolism, 10: 33-50. Boulanouar Bakchiche, Abdelaziz Gherib, Mohamed Maatallah, and M. G. Miguel (2014) Chemical composition of essential oils of Artemisia campestris and Juniperus phoenicea from Algeria International Journal of Innovation and Applied Studies. 9 (4): 1434-1436.Cha JD, Jeong MR, Jeong SI, Moon S E, Kim J Y, Kil B S, Song Y H (2005) Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils of Artemisia scoparia and A. capillaries. Planta Med. 2: 186-190. Coşar G, Çubukçu B, Melikoğlu G (1994) Antimicrobial activity of Artemisia species growing in Turkey. J Fac Pharm İstanbul 30: 19-24.Djidel S and Khennouf S (2014) Radical scavenging, reducing power, lipid peroxidation inhibition and chelating properties of extracts from Artemisia campestris L. aerial parts. Annual Research & Review in Biology, 4(10): 1691-1702. Erel B Ş, Reznicek G, Şenol S G, Karabay N, Yavaşoğlu Ü, Konyalıoğlu S, Zeybek A U (2012) Antimicrobial and antioxidant properties of Artemisia L. species from western Anatolia.Turk J Biol 36 : 75-84.Gilani A H, Janbaz K H, Lateef A and Zaman M (1994) Ca Channel Blocking Activity Of Artemisia Scoparia Extract. Phytotherapy Research, 83 (3):161-165. Ghorab H, Laggoune S, Kabouche A, Semra Z and Kabouche Z (2013) Essential oil composition and antibacterial activity of Artemisia campestris L. from Khenchela (Algeria). Der Pharmacia Lettre, 5(2): 189-192. Gucker, Corey L. (2007) Artemisia campestris. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Rocky Mountain Research Station, 2007.Guner A, Aslan S, Ekim T, Vural M, Babac M.T. (2012) Türkiye bitkileri listesi (Damarlı Bitkiler). İstanbul: Nezehat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayınları. Kordali S, Cakir A, Mavi A, Kilic H, Yildirim A (2005) Screening of chemical composition and antifungal and antioxidant activities of the essential oils from three Turkish Artemisia species. J. Agric. Food Chem. 53: 1408-1416.National committee for clinical laboratory standards (NCCLS). Performance standards for antimicrobial susceptibility testing: ninth informational supplement, 1999;19:21.Ramezani M, Fazli-Bazza BS, Saghafi -Khadem F (2004) Antimicrobial activity of four Artemisia species of Iran. Fitoterapia 75: 201-203.Sefi M, Bouaziz H, Soudani N, Boudawara T and Zeghal N (2011) Fenthion induced-oxidative stress in the liver of adult rats and their progeny: Alleviation by Artemisia campestris. Pesticide Biochemistry and Physiology, 101(2):71-79. Yao L H and Bo H B (2016) Essential Oil Composition of Artemisia scoparia Waldst. & Kitag from Qinghai-Tibetan Plateau of China. Journal of Analytical Sciences, Methods and Instrumentation, 6: 1-5.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sevda Kırbağ 0000-0002-4337-8236

Eyüp Bağcı 0000-0002-1824-9424

Şemsettin Civelek 0000-0002-6868-4125

Murat Kurşat 0000-0002-0861-4213

Proje Numarası TBAG-106T559
Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2019
Kabul Tarihi 17 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019Cilt: 20 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kırbağ, S., Bağcı, E., Civelek, Ş., Kurşat, M. (2019). Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 20(2), 144-149. https://doi.org/10.17474/artvinofd.518783
AMA Kırbağ S, Bağcı E, Civelek Ş, Kurşat M. Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri. AÇÜOFD. Eylül 2019;20(2):144-149. doi:10.17474/artvinofd.518783
Chicago Kırbağ, Sevda, Eyüp Bağcı, Şemsettin Civelek, ve Murat Kurşat. “Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu Yağ Kompozisyonları Ve Antimikrobiyal özellikleri”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20, sy. 2 (Eylül 2019): 144-49. https://doi.org/10.17474/artvinofd.518783.
EndNote Kırbağ S, Bağcı E, Civelek Ş, Kurşat M (01 Eylül 2019) Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20 2 144–149.
IEEE S. Kırbağ, E. Bağcı, Ş. Civelek, ve M. Kurşat, “Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri”, AÇÜOFD, c. 20, sy. 2, ss. 144–149, 2019, doi: 10.17474/artvinofd.518783.
ISNAD Kırbağ, Sevda vd. “Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu Yağ Kompozisyonları Ve Antimikrobiyal özellikleri”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 20/2 (Eylül 2019), 144-149. https://doi.org/10.17474/artvinofd.518783.
JAMA Kırbağ S, Bağcı E, Civelek Ş, Kurşat M. Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri. AÇÜOFD. 2019;20:144–149.
MLA Kırbağ, Sevda vd. “Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu Yağ Kompozisyonları Ve Antimikrobiyal özellikleri”. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, c. 20, sy. 2, 2019, ss. 144-9, doi:10.17474/artvinofd.518783.
Vancouver Kırbağ S, Bağcı E, Civelek Ş, Kurşat M. Artemisia L. Subgen. Drancunculus (Bess.) Rydb. Taksonlarının uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal özellikleri. AÇÜOFD. 2019;20(2):144-9.
Creative Commons Lisansı
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.