BibTex RIS Kaynak Göster

KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Öz

Ahşap higroskopik bir malzeme olup, ortamın bağıl nemi ve sıcaklığına bağlı olarak rutubet alış verişi yapmaktadır. Ahşabın birçok teknolojik özelliği, lif doygunluğu noktası altında rutubet miktarlarındaki değişimlerden etkilenmektedir. Bu çalışmada farklı rutubetteki soyma kaplamalardan üretilen kayın ve kızılağaç kontrplak levhalarının bazı teknolojik özellikleri ve formaldehit emisyonu değerlendirilmiştir. Kayın ve kızılağaçtan elde edilen soyma kaplamalar 4 grupta sınıflandırılmış ve her gruptaki kaplama levhaları iklimlendirme dolabında %3-4, %7-8, %12-13, %15-16 rutubet aralıklarına getirilmiştir. %55’lik üre formaldehit tutkalı kullanılarak, her test grubu için 6mm kalınlığında 3 tabakalı kontrplak levhaları üretilmiştir. Kontrplak levhalarının formaldehit emisyonu EN 717-3 standardına göre, çekme makaslama direnci testi TS EN 314-1 standardına göre, eğilme direnci ve elastikiyet modülü ise TS EN 310 standardına göre belirlenmiştir.

 

Elde edilen sonuçlara göre, %7-8 rutubet aralığındaki soyma kaplamalarından üretilen kontrplak levhalarının mekanik direnç değerleri en yüksek bulunmuştur. Bu aralıktan sonra ise rutubet artışına bağlı olarak mekanik direnç değerlerinde düşüş elde edilmiştir. Ayrıca, tüm gruplar için en düşük formaldehit emisyon değerleri %3-4 rutubet aralığındaki soyma kaplamalardan üretilen kontrplak levhalarında bulunmuş ve rutubet miktarı arttıkça formaldehit emisyon değerinin arttığı gözlemlenmiştir

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 09.07.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Halime Güdül Bu kişi benim

Aydın Demir

İsmail Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güdül, H., Demir, A., & Aydın, İ. (2016). KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 5(2).
AMA Güdül H, Demir A, Aydın İ. KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Temmuz 2016;5(2).
Chicago Güdül, Halime, Aydın Demir, ve İsmail Aydın. “KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5, sy. 2 (Temmuz 2016).
EndNote Güdül H, Demir A, Aydın İ (01 Temmuz 2016) KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5 2
IEEE H. Güdül, A. Demir, ve İ. Aydın, “KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
ISNAD Güdül, Halime vd. “KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 5/2 (Temmuz 2016).
JAMA Güdül H, Demir A, Aydın İ. KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5.
MLA Güdül, Halime vd. “KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
Vancouver Güdül H, Demir A, Aydın İ. KAPLAMA RUTUBETİNİN FORMALDEHİT EMİSYONU VE KONTRPLAK TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2016;5(2).