The main
objective of this study was to investigate the changes in the physical and the mechanical
properties of spruce log steamed for 12 hours as an hydro-thermal process. The
log was divided into two equal parts. While one part was used for control, the
other was used for test. Beside the bending and impact strength and compression
strength in longitudinal direction, the equilibrium moisture content, specific gravity,
radial and tangential swelling and shrinkage were determined. As a result, the
air-dry specific gravity, the equilibrium moisture content and radial shrinkage
and swelling of steamed samples were lower. The mechanical properties,
especially the bending and impact strengths of steamed samples decreased.
Bu çalışmanın ana amacı hidro-termik ilsem olarak 12 saat süreyle buharlama yapılan ladin (Picea orientalis L.) odunun fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişmelerin belirlenmesidir. Bu maksatla, ağaçtan alınan tomruk ikiye bölünerek biri kontrol, diğeri ise test için kullanılmıştır. Örneklerin denge rutubet miktarı, özgül ağırlık, daralma ve genişlemeleri yanında mekanik özelliklerinden liflere paralel basınç direnci, statik ve dinamik eğilme direncindeki değişmeler belirlenmiştir. Sonuç olarak; hava kurusu özgül ağırlık, denge rutubet miktarı ve radyal yöndeki daralma ve genişleme oranları buharlama yapılmış örneklerde daha düşüktür. Eğilme ve sok direncinde daha fazla olmak üzere buharlanmış örneklerin mekanik direnç özelliklerinde azalma olmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Eski Sayılar |
Authors | |
Publication Date | March 19, 2011 |
Published in Issue | Year 2003Volume: 4 Issue: 1 |