BibTex RIS Cite

Sosyal Etkileşimin Komşuluk Düzeyinde Geliştirilmesine Yönelik Bir Araştırma: Ankara TOKİ Atakent Sitesi Örneği

Year 2012, Volume: 2 Issue: 6, 0 - , 18.11.2013

Abstract

Kentleşme, mekanın fiziksel, sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan değişimine neden olan ana faktörlerden biridir. Mekandaki bu dönüşüm, zaman içinde etkileyen ve etkilenen şeklinde kendini tamamlamaktadır. Bu çalışmada, kentleşmenin etkileri, konut bahçesi ve dış mekan kullanımları, sosyal etkileşim ve komşuluk çerçevesinde irdelenmiştir. Çalışmada, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Ankara Atakent Sitesi konut bahçesi ve dış mekan kullanımlarının, sosyal etkileşimdeki rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır.

 

 Çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Kasım 2011-Mart 2012 tarihlerinde, rassal seçim yöntemiyle 680 kişiye, yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18.00 programı ile bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Veriler, Tanımlayıcı İstatistik, Faktör Analizi ve Tek Yönlü Anova (Varyans Analizi) ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, sosyal etkileşimde, “kişisel iletişim özellikleri, fiziksel çevre özellikleri, komşuluk ilişkileri, dış mekan kullanımları, yer bağlılığı” olarak adlandırılan 5 faktör ve 32 değişkenin etkili olduğu ortaya konulmuştur. Dış mekan kullanımları  faktörü (basketbol, tenis, futbol ve çocuk oyun alanları), sosyal etkileşimin %14’ünü açıklamıştır. Ayrıca cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir durumu, konut sahipliliği, vb. demografik özelliklerin, sosyal etkileşimde önemli farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma sonuçları çerçevesinde Atakent sitesi dış mekan kullanımlarının sosyal etkileşimdeki rolünü artırmaya yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.

Year 2012, Volume: 2 Issue: 6, 0 - , 18.11.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Peyzaj Planlama ve Tasarım / Landscape Planning and Design
Authors

Nihan Şensoy This is me

Aybike Ayfer Karadağ This is me

Publication Date November 18, 2013
Submission Date November 18, 2013
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 6

Cite

APA Şensoy, N., & Karadağ, A. A. (2013). Sosyal Etkileşimin Komşuluk Düzeyinde Geliştirilmesine Yönelik Bir Araştırma: Ankara TOKİ Atakent Sitesi Örneği. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 2(6).